Østjydsk Pistolklub

Østjydsk Pistolklub

Billeder/Fotos

Fredericia og Omegns Sortkrudsskytter

Hvad skyder vi med

Hvordan finder du os

Sidste nyt

links

 

Hvad skyder vi med i Østjydsk Pistolklub ?

Et vel meget naturligt spørgsmål. Som udgangspunkt starter man med at skyde med en cal. 22 pistol eller revolver. Kaliberen kaldes også populært ”salon”. Når man på et tidspunkt kan ramme ”inden for det sorte”, på en skydeskive, og ”vi” har en formodning om at den nye skytte er blevet ”dus” med våbenbetjening, får man lov til at gå op i en større kaliber.

Nu skal det ikke lyde som om, at det kun er en nybegynder, der skyder cal. 22. Det gør faktisk alle ! (og specielt indendørs). Ammunitionen er utrolig billig, og det er lige vanskeligt at ramme med en .22 som et grovkalibret 38T våben.

 

Browning Buck Mark, er en bund solid og god begynderpistol i cal 22. Vi anvender den som klub-våben, der kan lånes gratis af alle vore medlemmer.

 

High-standart ”The Victor”, et lidt ældre men meget velskydende all-round   cal. 22 våben som anvendes af nogle klubbens medlemmer. Privatkøbt.

Hammerli 280 cal. 22, som også bruges af klubbens medlemmer. Et moderne og utroligt præcist konkurrence våben i de rigtige hænder. Privatkøbt.

De viste våben var et lille udvalg af salon-patron typen, man kan se i klubben. Men som nævnt skyder vi også med grovkalibrede våben. Ammunitionen til disse våben er i sagens natur noget dyrer ( ca. 3 gange). Når våbnet anvendes indendørs, skal der bruges bly-projektiler, for ikke at ødelægge den væg, hvorpå skiven sidder (derfor stiller vi også kravet, om man skal ”holde sig inden for den sorte ring”). Denne type ammunition, er næsten altid ”hjemme-ladet” dvs. man har selv ”samlet” patronen. Klubben har nogle medlemmer som har gennemgået et såkaldt ”lader-kursus”, og som mod symbolsk betaling (udgifter til materialer betalt og en kop øl), laver patroner til klubbens indendørs-skydninger. Indendørs anvendes derfor næsten altid kun revolver, da patronen til disse er lettere at lade og hylstrene, modsat en pistol ikke flyver skytten rundt om øret, men bliver siddende i tromlen.

Når vi skyder udendørs, anvendes almindelig ”fuld-kappet” ammunition, der kan købes gennem enhver våbenhandler. Klubben sælger dog selv, den ammunition som skytten skal bruge. Ofte lidt billigere end i forretningerne.

De efterfølgende billeder viser et udvalg af de grov-kalibrede våben som anvendes i klubben:

Smith & Wesson Revolver cal. 38T/357, er et meget populært våben blandt klubbens medlemmer. (privatkøbt)

 

 

Ruger GP 100 revolver cal. 38T/357. Den her viste har 4” løb, og anvendes af et medlem. Klubben har den samme revolver med et 6” løb (lidt længere), som kan lånes gratis af alle medlemmer.

 

 

”Dan Wesson” revolver cal 38/357. Bemærk at den ligger i en lille transportæske, som er den måde en skytte skal transportere sit private våben til og fra en skydebane fra sin bopæl (hvor våbnet i øvrigt skal opbevares i et godkendt våbenskab).

 

Glock 9 mm pistol som nogle medlemmer bruger i klubben. Man lader altid sin tromle (revolver) eller magasin (pistol) med 5 patroner, men en pistol kan ”skyde hurtigere” end en revolver, hvorfor en pistol oftest foretrækkes til ”terræn-skydninger” hvor man skyder på flere forskellige mål (skiver) på tid.

 

Nogle af klubbens medlemmer har fået ombygget en standart-pistol som den amerikanske Colt 1911, til et mere velfungerende konkurrence våben med bedre sigtemidler, bedre ramme og aftræk. En sådan ombygning koster ca. 10.000 (+ værdien af selve våbnet som skal bygges om) Billedet herunder viser en standart 1911i 9 mm

 

 

SPHINX 9 mm pistol anvendes ligeledes i klubben. Våbnet er i det store hele identisk med andre moderne standart pistoler som CZ-75 og Tagafolio, men har enkelte forbedringer i forhold til disse. Prisen for eks. Tagafolio ligger på knapt 4.000 for en helt ny, købt gennem de danske skytteforeninger i Vingsted.

 

Taurus PT 92, er en direkte kopi af den italienske Beretta, der bl.a. anvendes i den amerikanske hær (onde tunger påstår endda at Taurus’en er bedre). Denne 9 mm pistol koster brugt ca. 1800,- kr.

 

SIG 210 9 mm pistol (af gamle soldater måske bedre kendt som pistol M/49 Neuhausen), bruges også af et enkelt medlem i klubben. Kan du f. eks stille med en dokumentation, på, at du har taget et ”duligheds-tegn” i pistol skydning ved forsvaret (eller anden statslig myndighed), vil dette blive medregnet som et + punkt, hvis/når du evt. vil ansøge om at få dit eget private våben.

 

I den mere kuriøse del af de våben, du kan se klubbens medlemmer anvender, er bl.a denne gamle tyske Walter P-38. Da vi har et andet medlem som har den ”nye” udgave af P-38 (kaldet P-1) fremstillet i midt-firserne, går der engang imellem højlydte diskussioner om hvilken version som er den bedste. Fakta er dog, at begge våben, tros en aldersforskel på over 40 år, kan gøre sig gældende ved konkurrence-skydninger. Ejeren af den herunderviste gamle P-08 ”Luger” pistol, blander sig dog aldrig i denne diskussion, da han kun ”hygge-skyder” med sit klenodie, og ikke kunne drømme om at slæbe den med til en terræn-skydning. 

 

Dette var et lille udpluk af de forskellige våben som der bruges i klubben, af medlemmerne. Det skal understreges, at selv om nogle af dem er ”gamle” af alder, er de fuldt ud i orden, og de gennemgår hvert år et ”våbeneftersyn”, som udføres af en våbenkontrollant, fra ”amtet” ( en overbygning til vores forenings niveau, som ligger under De Danske Skytteforninger)